2/5/11

Λαμπρινή-Νινέττα Δ. Ζώη • Μια ξεχωριστή έκδοση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία • FrontCover

Όποια και να είναι η αφορμή που κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σύμπτωση ή επιλογή, αξιοποίησε αυτή την καλή ευκαιρία και θα με θυμηθείς! Μπες στην όμορφη παρέα της Ζωής, της Εβελίνας, της Έλενας, της Ισμήνης, της Φανής, του Μιχάλη, του Ορέστη, και του Σπύρου, σε περιμένουν να μοιραστούν μαζί σου ιστορίες, εμπειρίες, αναμνήσεις, γνώσεις, χαρούμενα στιγμιότυπα από την κατασκήνωση και όχι μόνο…

Σε μια εποχή που ακόμα και όσοι έχουμε μεγαλώσει και δεν είμαστε πια παιδιά, συχνά τα έχουμε γενικώς τόσο μπερδεμένα, ώστε να μην ξέρουμε τι είναι Δικαίωμά μας και τι όχι, που πολλοί παράγουν αντιαισθητικά, μονότονα τηλεοπτικά προγράμματα και τείνουν να επιβάλλουν σε μικρούς και μεγάλους ρηχά, στρεβλά ή θολά πρότυπα με την καταιγιστική επιβολή χιλίων λέξεων σε κάθε εικόνα μιας χρήσεως, η Άννα Μερτζάνη τόλμησε να ονειρευτεί, να σχεδιάσει, να ακούσει, να διαβάσει, να συνομιλήσει και να γράψει με μεράκι, υπομονή και επιμονή ένα βιβλίο για παιδιά και συνεπώς κατάλληλο για μεγάλους και μικρούς!

Ένα βιβλίο που απευθύνεται ακόμα και στην πιο τρυφερή ηλικία του ανθρώπου και οι ήρωες του καταφέρνουν μέσα από τις περιπέτειές τους επιτυχημένα να εξηγήσουν περίπλοκες έννοιες όπως αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) θεωρείται παγκοσμίως το σημαντικότερο βήμα για την αναγνώριση των παιδιών, ως πρωτίστως ανθρώπων με δικές τους ιδέες, σκέψεις και συμφέροντα, που δυστυχώς δεν διασφαλίζονται πάντα στις κοινωνίες τις οποίες ζουν. Μολονότι η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει εισπράξει τη μεγαλύτερη στήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο, με μόνον δύο χώρες να μην την έχουν επικυρώσει, και έχουν περάσει 21 χρόνια από τότε που ομόφωνα ψηφίστηκε, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξή της και τις πρόνοιές της — το περιεχόμενό της.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω αυτή την ξεχωριστή έκδοση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διότι όταν όλοι μας, και μάλιστα τα ίδια τα παιδιά, γνωρίζουμε για τα δικαιώματά τους, τότε πιο εύκολα και αποτελεσματικά παιδιά και ενήλικοι θα αντιλαμβάνονται την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους για το σεβασμό, τη διεκδίκηση και την άσκηση των Δικαιωμάτων των παιδιών σε κλίμα αμοιβαιότητας.

Συγχαίρω όλους τους συντελεστές της σύλληψης και υλοποίησης του βιβλίου αυτού και εύχομαι να πάρει την θέση που του αξίζει στην καρδιά των αναγνωστών του.

Λαμπρινή-Νινέττα Δ. Ζώη (MSW)
Κοινωνική Λειτουργός – Εκπαιδευτικός,
(Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης,
Τμήμα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου