8/1/12

6 συναντήσεις Στο Κέντρο της Πόλης: Εργαστήρια Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας για Εφήβους

Στο Κέντρο της Πόλης • Παρμενίδου 29, Μετς | Τ 6973432035, 6977714606 | www.stokentrotispolis.gr, E-mail: info@stokentrotispolis.gr »»

Τα εργαστήρια, έχοντας αφορμή τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στοχεύουν σε μια εξερεύνηση του χώρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διαπροσωπικών σχέσεων και των υπαρξιακών ερωτημάτων που μπορεί να απασχολούν έναν έφηβο. Μέσα από βιωματική διεργασία, τα παιδιά θα μπουν σε ρόλους βγαίνοντας από την ήδη γνώριμη θέση τους, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ηθικά διλήμματα και μέσα από την κατάθεση των δικών τους εμπειριών, θα αποκτήσουν στο τέλος του σεμιναρίου μια εισαγωγή στη σχετικότητα της σκέψης και της πραγματικότητας.

Πρέπει να τονιστεί ότι τα εργαστήρια στοχεύουν στο να ανοίξουν τους ορίζοντες των συμμετεχόντων κυρίως στο να παράγουν ερωτήματα καινά κοιτάζουν ένα ευρύ φάσμα απαντήσεων σε αυτά. Αυτός ουσιαστικά είναι και ο ρόλος της επιστήμης και της φιλοσοφίας.

Τα εργαστήρια θα ξεκινούν με μια αφορμή, μια εικόνα, μια ιστορία, ένα σχόλιο από μια εφημερίδα ή ακόμα και ένα ερώτημα και μέσω ερωτήσεων και διαλεκτικής μεθόδου θα εξερευνούμε τους θεματικούς χώρους που αναφέραμε.

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν χωρίς λογοκρισία τις σκέψεις τους, να διαλογιστούν πάνω σε αυτές καθώς και να ακούσουν τις τυχόν διαφορετικές γνώμες που θα προκύψουν από τους άλλους συμμετέχοντες, με μια μόνη προϋπόθεση: ότι θα εντάσσουν τη σκέψη τους και τον εαυτό τους μέσα στο πλαίσιο που θέτει το θέμα και η ομάδα.
Επίσης τα παιδιά, πέρα από το διαλεκτικό μέρος του εργαστηρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν είτε μέσω κάποιας εικαστικής δημιουργίας είτε μέσω θεατρικού παιχνιδιού, στοιχεία που είναι απολύτως ενσωματωμένα και εναρμονισμένα στο χαρακτήρα και τους στόχους του εργαστηρίου.

Θα προτρέψουμε τα παιδιά να φέρουν ερωτήματα αλλά και υλικό που θα μπορούσε να εξελίξει το ταξίδι της ομάδας ή και να εμπλουτίσει κι άλλο ένα θέμα που προσεγγίζουμε. Εδώ πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν κατευθύνουμε την ομάδα προς μια συγκεκριμένη γνώση. Αντίθετα την καθοδηγούμε να φτάσει μέχρι εκεί που μπορεί από τα διανοητικά της μέσα και τις εμπειρίες που διαθέτει. Έτσι στο τέλος θα πάρουμε το αυθεντικό προϊόν σκέψης αυτής της ομάδας με την ταυτότητα που θα έχει αποκτήσει από τα εργαστήρια αυτά.

Περιεχόμενο εργαστηρίου

1 συνάντηση Δικαίωμα στην Ταυτότητα και Δικαίωμα στην Οικογένεια
1 συνάντηση Δικαίωμα στην Ζωή, Δικαίωμα στην Προστασία από τη Βία και την Εκμετάλλευση το Δικαίωμα στην Ειρήνη.
1 συνάντηση Τι είναι η αγάπη και τι η φιλία;
1 συνάντηση Τι είναι η ζωή και τι ο θάνατος;
1 συνάντηση Τι είναι όμορφο και τι άσχημο;
1 συνάντηση Τι είναι η ευτυχία και τι η δυστυχία;
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά 4ης, 5ης και 6ης δημοτικού με πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα
Οι 6 συναντήσεις θα γίνουν Κυριακή από τις 11.00 πμ έως 13.00 μμ στις 15 και 22 Ιανουαρίου, 5 και 19 Φεβρουαρίου, 4 και 18 Μαρτίου 2012
Δηλώστε την πρόθεσή σας να συμμετάσχετε ή για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου: Άννα Μερτζάνη τηλ. 6937006675

Η Άννα Μερτζάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα Child Care, Law and Practice στο Keele University της Αγγλίας. (Μεταπτυχιακή εργασία με θέμα "Η κοινωνική κατασκευή της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών: Μια διαπολιτισμική σύγκριση μεταξύ του ελληνικού και του βρετανικού δικαίου"]. Παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας στο εργαστήριο τού Πλάτωνα Ριβέλλη, Φωτογραφικός Κύκλος και σπούδασε υποκριτική στην Σχολή Θεάτρου «Αρχή» της Νέλλης Καρρά.
Έχει παίξει σε επαγγελματικές παραστάσεις, έχει εργαστεί ως επιμελήτρια του παιδικού τμήματος των εκδόσεων Ερμής - Ιστός, έχει κληθεί να συμμετάσχει σε ημερίδα του περιοδικού «Το Παιδί μου κι Εγώ» με θέμα το πώς διαλέγουν τα παιδιά τους φίλους τους και εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται στην νηπιακή και δημοτική εκπαίδευση. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία» κυκλοφόρησε το Μάιο του 2011 από τις εκδόσεις Απόπειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου