12/11/11

Κυριακή 20 Νοεμβρίου • Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Τόπος: Σινεάκ, Πλατεία Δημαρχείου
Ώρα: 11.00–13.00
Είσοδος ελεύθερη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, παρουσιάζοντας το παιδικό μυθιστόρημα της Άννας Μερτζάνη Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη συγγραφέα να μιλά για το πώς έγραψε την ιστορία αλλά και να προβληματιστούν πάνω σε θεμελιώδεις κοινωνικές και πολιτικές έννοιες.

Τι είναι η προσωπική ταυτότητα;
Τί γίνεται όταν συγκρουόμαστε με έναν φίλο μας;
Ποιο είναι το προσωπικό μας όριο;
Πώς μπορεί κάθε δικαίωμα να κρύβει και μια υποχρέωση;
Πώς καταλαβαίνουμε όταν κάποιος θέλει να μας βλάψει και άρα να παραβιάσει τα δικαιώματά μας;
Μπορεί να έχουν όλοι δίκιο;

Αυτά και πολλά άλλα θέματα θίγει η θεατρική ομάδα Face up, που «ζωντανεύει» το βιβλίο Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία; Μέσα από ένα διασκεδαστικό θεατρικό δρώμενο και κάνοντας συμμέτοχους τους μικρούς θεατές, οι 5 ηθοποιοί καταφέρνουν να προβληματίσουν εξίσου και τους γονείς.

ValoΘα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Valo. Μια ταινία με θέμα το Δικαίωμα ενός παιδιού να παρακολουθήσει το σχολείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο, ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα για παιδιά, βασίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έγινε ελληνικός νόμος το 1992.

 

Xatj Δήμος Πειραιά

 

Η Λαμπρινή-Νινέττα Δ. Ζώη (MSW), Κοινωνική Λειτουργός – Εκπαιδευτικός,
(Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) γράφει:

Μια συντροφιά οχτώ παιδιών αποκτά πολιτική συνείδηση. Περιπέτειες, συναντήσεις και απρόσμενα συμβάντα οδηγούν τα παιδιά σε θεμελιώδη ερωτήματα, όπως αυτά της ταυτότητάς τους, της θέσης τους μέσα στο οικογενειακό πλέγμα, της σωματικής τους ακεραιότητας και της πνευματικής τους ελευθερίας. Ανακαλύπτουν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά ορίζονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τα παιδιά μαθαίνουν τι θα πει σύγκρουση και τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους και αξιοποιούν τις γνώσεις που αποκτούν φτάνοντας έτσι στο «Θησαυρό μέσα τους».

Το βιβλίο που γράφουν τα παιδιά έξω από την κατασκήνωση, μακριά από τις επιρροές των ενηλίκων, συντροφιά με την ομαδάρχισσά τους, είναι η απόπειρά τους να συνδιαλαγούν όχι μόνο με τις λέξεις της Σύμβασης αλλά και με ό,τι υπάρχει πίσω από αυτές.

«Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;» είναι το ερώτημα που μπορεί να απαντήσει ο κάθε έφηβος αλλά και ενήλικος που θα διαβάσει το βιβλίο αυτό.

Όποια και να είναι η αφορμή που κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σύμπτωση ή επιλογή, αξιοποίησε αυτή την καλή ευκαιρία και θα με θυμηθείς ! Μπες στην όμορφη παρέα της Ζωής, της Εβελίνας, της Έλενας, της Ισμήνης, της Φανής, του Μιχάλη, του Ορέστη, και του Σπύρου, σε περιμένουν να μοιραστούν μαζί σου ιστορίες, εμπειρίες, αναμνήσεις, γνώσεις, χαρούμενα στιγμιότυπα από την κατασκήνωση και όχι μόνο…

Ένα βιβλίο που απευθύνεται ακόμα και στην πιο τρυφερή ηλικία του ανθρώπου και οι ήρωες του καταφέρνουν μέσα από τις περιπέτειές τους επιτυχημένα να εξηγήσουν περίπλοκες έννοιες όπως αυτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω αυτή την ξεχωριστή έκδοση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διότι όταν όλοι μας, και μάλιστα τα ίδια τα παιδιά, γνωρίζουμε για τα δικαιώματά τους, τότε πιο εύκολα και αποτελεσματικά παιδιά και ενήλικοι θα αντιλαμβάνονται την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ τους για το σεβασμό, τη διεκδίκηση και την άσκηση των Δικαιωμάτων των παιδιών σε κλίμα αμοιβαιότητας.

Συγχαίρω όλους τους συντελεστές της σύλληψης και υλοποίησης του βιβλίου αυτού και εύχομαι να πάρει την θέση που του αξίζει στην καρδιά των αναγνωστών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου